nie masz konta? zarejestruj się! |
- Rejestracja
- Szczegóły
Przewozy artykułów żywnościowych (szkolenie na zlecenie firm)
Szkolenie grupowe (stacjonarne) w zakładzie pracy (na zamówienie) - cena do negocjacjiMiejsce szkolenia: dowolne miejsce z dostępem do komputera i Internetu
Nieprawidłowo produkowana i przewożona żywność na warunkach urągającym zasadom higieny może u końcowych konsumentów wywołać choroby, zatrucia i masowe epidemie. Dlatego produkcja i przewozy żywności są obłożone wieloma restrykcjami, które producenci żywności i przewoźnicy muszą spełnić.
Telefon: 690 936 501 (Bogusław Madej) Email: bmadej@atut-bm.pl Kontakt do negocjacji
Zadzwoń lub prześlij zapytanie ------>
Szkolenie skierowane jest do:Do kogo skierowane jest szkolenie?
CELEM SZKOLENIA JEST wskazanie:Jaki jest cel szkolenia?
Dr inż. Bogusław Madej Ponad 50 lat pracy i doświadczenia w transporcie. W swojej pracy zawodowej przez kilkunastoletnie okresy był dyrektorem PKS w Częstochowie, kierownikiem Zakładu w Instytucie Transportu Samochodowego w Warszawie i prezesem utworzonej przez siebie Akademii Transportu i Przedsiębiorczości Sp. z o.o. w Warszawie. W roku 2019 zrezygnował z kierowania Akademią i założył samodzielną własną firmę ATUT-BM Sp. z o.o. również w Warszawie. Autor lub współautor wielu wdrożeń naukowo-badawczych, kilkudziesięciu referatów konferencyjnych i kilkunastu książek o tematyce transportowej i spedycyjnej. Wieloletni wykładowca uczelniany, szkół średnich oraz prowadzący szkolenia stacjonarne, internetowe (e-learning i blended learning) i webinarowe dla dorosłych.Kwalifikacje wykładowców
Miejsce szkolenia: szkolenie prowadzone jest w trybie stacjonarnym w miejscu i sali wskazanej przez Zleceniodawcę (najczęściej jest to w siedzibie Zleceniodawcy). Termin szkolenia: do uzgodnienia ze Zleceniodawcą. Czas trwania szkolenia: 6 godzin. Cena szkolenia: 3 900 zł brutto. (do 10 osób szkolonych). do uzgodnienia (powyżej 10 osób szkolonych).Miejsce, termin, czas i cena szkolenia
W ramach szkolenia każdej osobie szkolonej zapewniamy:Co oferujemy na szkoleniu?
Przywozimy na szkolenie:Co przywozimy na szkolenie?
Od Zleceniodawcy szkolenia oczekujemy:Czego oczekujemy od Zleceniodawcy?
Od Zlecającego szkolenie oczekujemy: Czego oczekujemy od Zleceniodawcy?
Program szkolenia
Podstawy prawne produkcji i transportu artykułów żywnościowych i podstawowe definicje- omówienie.
Pojęcie żywności niebezpiecznej. Rodzaje występujących w żywności zagrożeń oraz ich omówienie (zagrożenia fizyczne, chemiczne, biologiczne i GMO).
Pojęcie żywności ekologicznej i przepisy prawa ją regulujące. Różnice między żywnością ekologiczną, a żywnością konwencjonalną.
Przyczyny psucia się żywności. Metody utrwalania żywności (fizyczne, osmoaktywne, chemiczne, biologiczne i niekonwencjonalne) oraz ich omówienie.
Cel i rola systemów bezpieczeństwa żywności. Systemy GAP, GHP, GMP i HACCP i ich omówienie. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności audyty wewnętrzne, zewnętrzne i kontrole państwowe). Zadania i uprawnienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej.
Cel i zadania systemów jakości żywności. Systemy jakości związane z bezpieczeństwem żywności (QACP, ISO 9001 i TQM) oraz związane z ochroną jakości żywności (unijne systemy Chronionej Nazwy Pochodzenia, Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności oraz Chronionego Oznaczenia Geograficznego). Polskie i regionalne systemy jakości żywności.
Konwencja ATP. Definicja artykułu żywnościowego szybko psującego się. Przewozy w temperaturze kontrolowanej. Wymagania wobec pojazdów przewożących artykuły żywnościowe szybko psujące się. Rodzaje pojazdów do przewozu artykułów żywnościowych szybko psujących się, terminy ich badań i ich oznakowanie. Samochodowe urządzenia chłodnicze i ogrzewcze. Urządzenia kontroli i rejestracji temperatury wewnątrz nadwozia. Obowiązki przewoźnika i kierowcy wykonującego przewozy artykułów żywnościowych szybko psujących się.
Przygotowanie pojazdu. Opakowania transportowe żywności. Załadunek pojazdu. Przewóz żywności. Rozładunek pojazdu. Czyszczenie i dezynfekcja pojazdu. Kontrole wewnętrzne stosowania zasad bezpieczeństwa żywnościowego w przewozach artykułów żywnościowych.
Zasady przewozu mięsa surowego (świeżego), wyrobów garmażeryjnych, pieczywa, ryb, mleka i produktów mlecznych, jaj, materiałów sypkich i suchych luzem, napojów, koncentratów spożywczych oraz owoców i warzyw.
Wymagania, jakie musi spełnić kierowca w przewozie artykułów żywnościowych.
Omówienie dokumentacji wymaganej w przewozie artykułów żywnościowych.
Omówienie podstawowych definicje i pojęć dotyczących przewozów żywności.
Test egzaminacyjny zaliczający odbycie szkolenia.
INFORMACJE WSTĘPNE ZAGROŻENIA DLA ŻYWNOŚCI TECHNOLOGIE PRODUKCJI ŻYWNOŚCI TECHNOLOGIE UTRWALANIA ŻYWNOŚCI SYSTEM BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI SYSTEMY JAKOŚCI ŻYWNOŚCI TRANSPORT ŻYWNOŚCI SZYBKO PSUJĄCEJ SIĘ ZASADY PRZEWOZU RÓŻNYCH RODZAJÓW ŻYWNOŚCI INFORMACJE DODATKOWE DOTYCZĄCE PRZEWOZÓW ŻYWNOŚCI DOKUMENTACJA PRZEWOZOWASpis treści podręcznika
BIBLIOGRAFIA
Posiadamy wdrożony system ochrony danych osobowych RODO. Dane osobowe każdej osoby szkolonej są w nas chronione zgodnie z przepisami RODO. Każda osoba szkolona logująca się po raz pierwszy na internetową platformę szkoleniową jest zapoznana z naszym systemem i potwierdza to wypełnieniem krótkiej ankiety. Po szkoleniu w każdym czasie osoba szkolona ma prawo żądania usunięcia z naszej bazy swoich danych osobowych. Takie żądanie może zgłosić bezpośrednio do systemu RODO na platformie szkoleniowej.RODO
Kurs | Do końca | Opcje |
Certyfikat kompetencji zawodowych przewoźnika rzeczy (częściowe szkolenie - tylko testy) Szkolenie cząstkowe zawierające dostęp tylko do testów egzaminacyjnych dla osób przygotowujących się na egzamin do uzyskania certyfikatu kompetencji zawodowych przewoźnika drogowego rzeczy. - Zakończenie: 31 grudnia 2026 r. | ||
Certyfikat kompetencji zawodowych przewoźnika rzeczy (pełne szkolenie) Edycja podstawowa dla szkolenia osób z naboru wolnego. - Zakończenie: 31 grudnia 2026 r. | ||
Pakiet Mobilności (szkolenie) Unia Europejska w połowie 2020 roku ogłosiła zestaw przepisów składających się na Pakiet Mobilności w międzynarodowym transporcie drogowym. - Zakończenie: 31 grudnia 2026 r. | ||
Przewozy ładunków nienormatywnych (szkolenie na zlecenie firm) Przewozy nienormatywne to przewozy przekraczające dopuszczalne wymiary pojazdów, ich masy całkowite lub naciski osi na jezdnię. Większość z tych przewozów stanowi poważne zagrożenie w ruchu drogowym. Albo nie mieszczą się w szerokości pasa drogi powodując zakłócenie ruchu drogowego, albo powodują niszczenie nawierzchni drogi z powodu jej przeciążenia. Dlatego każdy taki przewóz wymaga zgody odpowiednich władz, a jego realizacja bez tej zgody kończy się nałożeniem kar na przewoźnika. | ||
Przewozy towarów niebezpiecznych (szkolenie dla nadzoru) Szkolenie zawierające podstawowe informacje z zakresu transportu drogowego towarów niebezpiecznych. Przeznaczone jest dla nadzoru zrządzającego przewozem rzeczy oraz dla nadzoru i pracowników magazynów zajmujących się załadunkiem i rozładunkiem towarów niebezpiecznych. - Zakończenie: 31 grudnia 2026 r. | ||
Zasady prawidłowego załadunku pojazdu i mocowania ładunku (szkolenie na zlecenie firm) W szkoleniu omawiane są przepisy nakazujące prawidłowy załadunek pojazdów i mocowanie na nich ładunków w sposób zapobiegający powstaniu zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego i niszczenia dróg przez pojazd z ładunkiem. |